Adresat/Adresaci petycji: ZNP

Szkoła wolna od strajku!

20.785 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

Szkoła wolna od strajku!

Każdy rodzic wychowujący dzieci pragnie, by szkoła była najlepszym miejscem do nauki i wychowania, ale też do zabawy i chwil radości.

Dzieci w szkole nie powinny być nigdy świadkiem, czy przedmiotem działań dorosłych, które mogłyby zakłócić proces nauki i wychowania.

Niestety takim działaniem jest strajk nauczycielski. Dotyka on w sposób bezpośredni dzieci oraz ich rodziców, dezorganizując życie rodzin wychowujących dzieci. Jest przez to potężna bronią, która poprzez zakłócenie pracy szkół zakłóca codzienne obowiązki rodziców, zarówno jako pracowników, ale też jako pracodawców. Koszty społeczne takiego protestu nie ograniczają się więc tylko do szkolnych murów, ale dotyczą nas wszystkich.

Uważamy, że żaden branżowy protest nie powinien być działaniem świadomie dezorganizującym życie większości obywateli. Sprzeciwiamy się takim formom i apelujemy o odwołanie piątkowego strajku.

Nie chcemy odbierać nauczycielom prawa do protestu, ale nie możemy się zgodzić na akcję, której koszty ponoszą wszyscy poza samymi strajkującymi. Szkoła nie jest zwykłym zakładem pracy, a dzieci i ich rodzice nie mogą być traktowani jak zakładnicy w walce o branżowe przywileje i udogodnienia dla kogokolwiek.

Piątkowy strajk nie dotyczy wyłącznie sporu wokół reformy oświaty. Wśród strajkowych postulatów znalazły się żądania płacowe oraz gwarancje zatrudnienia. Nie jest też akcją ponadpartyjną, skoro organizator strajku Związek Nauczycielstwa Polskiego promuje go  filmami video wyprodukowanymi wspólnie z partią Razem.

Żadne, nawet najbardziej słuszne żądania płacowe i pracownicze, nie mogą być uzasadnieniem dla sięgania po tak radykalne środki jak strajk szkolny i wikłania uczniów oraz ich rodziców w promocję jakiejkolwiek partii, z którą sympatyzują związkowi liderzy.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat/Adresaci petycji: ZNP

Drodzy Uczestnicy Piątkowego Strajku,

doceniając ciężką, codzienną pracę nauczycieli oraz rozumiejąc ich zawodowe obawy przed kolejną reformą systemu oświaty, protestuję przeciwko planowanemu strajkowi.

Sprzeciwiam się odwoływaniu lekcji w szkole i pozostawianiu dzieci bez zajęć dydaktycznych, a często też bez posiłku. Odbieram to jako próbę przedmiotowego wykorzystania dzieci i ich rodziców do partyjnej rozgrywki.

Apeluję o rezygnację z piątkowej formy protestu!

[Imię i nazwisko]

Szkoła wolna od strajku!

Podpisz tę petycję teraz!

20.785 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.