Jacek M. Międlar

To już drugie podejście do delegalizacji Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych, założonego przez skazanego na 4 lata pozbawienia wolności Rafała Gawła. Zbiórkę podpisów pod petycją, mającą na celu doprowadzenie do delegalizacji OMZRiK przeprowadzałem w ubiegłym roku.

W związku z biernością Rzecznika Praw Obywatelskich Adama Bodnara, który swoim milczeniem udzielił zgody na katowanie polskiego kibica, przygotowaliśmy petycję do duńskiej ambasady w RP, Ministerstwa Spraw Zagranicznych, premier Beaty Szydło oraz prezydenta Andrzeja Dudy, w której domagamy się natychmiastowej dymisji Bodnara, ukarania duńskich katów oraz udzielenia Polakowi należnego odszkodowa

Sprzeciwiamy się beatyfikacji grekokatolickiego abp. Andreja Szeptyckiego (1865-1944), który w 1918 wraz z księciem Wilhelmem Habsburgiem, zwanym „Wasylem Wyszywanym”, na krwi Orląt Lwowskich próbował na Kresach utworzyć „Samostijną Ukrainę”; który Adolfowi Hitlerowi i Józefowi Stalinowi napisał listy pochwalne; który podziemie lwowskiej cerkwi św.

W związku z haniebnym apelem Lwowskiej Rady Obwodowej wymuszającej na Polakach odbudowanie pomnika Ukraińskiej Powstańczej Armii w Hruszowicach, ukraińskim programem edukacyjnym gloryfikującym Stepana Banderę, wypowiedziami Ukraińców, w których grożą Polakom "drugim Wołyniem" oraz chęcią odebrania Polakom terenów tzw.