Výzva poslancom NR SR

Slovensko, pomôž skoncovať s prenasledovaním pre vieru

5.946 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 10.000 podpisov.

Slovensko, pomôž skoncovať s prenasledovaním pre vieru

Slovensko má jedinečnú šancu pridať sa k mnohým vyspelým štátom sveta, ktoré sa prihlásili k ochrane prenasledovaných pre vieru.

Už tento týždeň budú poslanci Národnej rady SR hlasovať o Uznesení, ktoré odporúča vláde zvýšiť medzirezortné úsilie v tejto oblasti.

Pridajte sa k listu Fóra kresťanských inštitúcií, ktoré vyzýva poslancov k hlasovaniu v prospech prijatia Uznesenia na pomoc prenasledovaným pre vieru.

Genocída kresťanov v Iraku, útok na Srí Lanke, ktorý si vyžiadal viac ako 300 mŕtvych a stovky zranených, a mnohé ďalšie príklady krutosti voči kresťanom a ďalším náboženským skupinám (napr. marcový útok na mešitu na Novom Zélande) zatriasli svedomím medzinárodného spoločenstva.

Mnohé krajiny vo svete (Spojené kráľovstvo, Rakúsko, Austrália, Kanada, Francúzsko, Maďarsko a USA) sa rezolúciami prihlásili k pomoci prenasledovaným pre vieru. OSN vyhlásilo 22. august za Medzinárodný deň obetí prenasledovania pre vieru alebo náboženstvo. A veríme, že Slovensko tiež využije svoju šancu a pripojí sa k tomuto celosvetovému úsiliu.

Apelujte, prosím, spolu s nami na našich poslancov, aby prijali Uznesenie na pomoc prenasledovaným pre vieru, podpisom tejto petície.

Uznesenie už bolo prijaté na Ľudskoprávnom a Zahraničnom výbore NR SR, preto v ďalšom kroku Fórum kresťanských inštitúcií vyzýva k podpore aj poslancov Národnej Rady.

Otázka náboženskej slobody je pre veriacich v mnohých kútoch sveta otázkou života a smrti, či dôvodom k úteku za hranice. Rešpektovanie slobody viery je dôležitým nástrojom pri budovaní pokoja a mieru vo svete.

Veríme, že Slovensko sa pridá na stranu trpiacich pre vieru a prispeje k tomu, aby každý vo svete mohol bez strachu vyznávať svoju vieru.

Ďakujeme za Vašu podporu!

Bližšie informácie:

Návrh Uznesenia: https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/cpt&ZakZborID=13&CisObdobia=7&ID=1554

Podpísať petíciu teraz!

Prosím, vyberte si z nasledujúcich možností:
Vaše informácie spracovávame v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov a Podmienkami používania.CitizenGO bude chrániť vaše súkromie a bude vás priebežne informovať o tejto kampani a podobných iniciatívach. Svojím podpisom zároveň vyjadrujete súhlas s Podmienkami používania a Pravidlami ochrany osobných údajov CitizenGO a súhlasíte s občasným zasielaním e-mailov o našich kampaniach. Kedykoľvek sa môžete odhlásiť.

Prihlásme sa k ochrane prenasledovaných pre vieru

Vážení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky,

my, signatári tejto petície, vyslovujeme svoju podporu návrhu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o ochrane slobody náboženstva alebo viery a pomoci prenasledovaným kresťanom a iným náboženským komunitám vo svete.

Viera alebo presvedčenie je tým najvzácnejším, čo si ľudská osoba nesie. Sloboda viery alebo náboženstva je základným ľudským právom a jej dodržiavanie je dôležitým predpokladom pre dodržiavanie ďalších ľudských práv.

V posledných rokoch po celom svete čelíme ohrozeniu a nedodržiavaniu slobody viery alebo náboženstva. Ako konštatujú mnohé renomované ľudskoprávne a medzinárodné organizácie, za posledné desaťročie výrazne stúpa počet prenasledovaných pre svoje presvedčenie, či už ide o veriacich alebo neveriacich. Najohrozenejšou náboženskou skupinou sú práve kresťania: takmer 80 percent prípadov porušovania slobody náboženstva alebo viery sa týka práve kresťanských komunít.

Organizácia spojených národov, Európska únia ako celok a mnohé jednotlivé členské štáty Európskej únie v posledných rok zvyšujú svoju úsilie v oblasti ochrany slobody náboženstva alebo viery a pomoci prenasledovaným kresťanom a iným náboženským komunitám. Oceňujeme úsilie, ktoré v tejto oblasti doteraz vyvinula Slovenská republika. Nazdávame sa však, že Slovenská republika môže a mala by urobiť v tejto oblasti viac.

Cieľom uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o ochrane slobody náboženstva alebo viery a pomoci prenasledovaným kresťanom a iným náboženským komunitám vo svete je v prvom rade vyjadriť solidaritu všetkým prenasledovaným pre svoje presvedčenie. Pritiahnuť pozornosť a upozorniť na utrpenie prenasledovaných je prvým dôvodom, prečo Vás žiadame aby ste podporili toto uznesenie.

Veríme však, že Slovenská republika nesmie ostať len pri slovách. Existuje široké spektrum overených nástrojov na podporu slobody náboženstva alebo viery vo svete. Ochrana slobody náboženstva alebo viery je širokospektrálna téma, ktorá si zo strany vlády Slovenskej republiky vyžaduje medzirezortný prístup. Uznesenie odporúča vláde, aby zvýšila medzirezortné úsilie v tejto oblasti práve využitím niektorým z overených nástrojov po vzore ďalších členských štátov EÚ. Konkrétna pomoc prenasledovaným je druhým dôvodom, prečo Vás žiadame aby ste podporili toto uznesenie.

Vážení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky,

Dejiny Slovenska v 20. storočí nesú temné a bolestné momenty potlačovania náboženských slobôd. Dejiny Slovenska sú však aj dejinami víťazných momentov v zápase o náboženskú slobodu: takým momentom bola aj Sviečková manifestácia z 25. marca 1988. Odvolávajúc sa na odkaz bratislavského Veľkého piatku Vás vyzývame, aby ste podporili toto uznesenie. Veríme, že Slovenská republika má dnes osobitnú morálnu povinnosť razantnejšie sa postaviť na stranu tých, ktorí dnes musia pre svoje presvedčenie trpieť.

S úctou,

[Vaše meno/Vaše jméno]

Podpísať petíciu teraz!

5.946 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 10.000 podpisov.