Petícia pre premiéra Igora Matoviča

Chceme slovenského splnomocnenca pre ochranu náboženskej slobody vo svete

5.963 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 10.000 podpisov.

Chceme slovenského splnomocnenca pre ochranu náboženskej slobody vo svete

Hoci mnohí ľudia a vláda stále hovoria o koronakríze, nemôžeme ďalej čakať.

Denne je zavraždených pre vieru v Krista približne 8 až 11 kresťanov.

Od posledných parlamentných volieb tak násilne zahynulo približne 1920 až 2640 kresťanov. Každým dňom počet nevinných obetí pribúda. Smutné je, že o vražde niektorých sa vôbec nedozvieme, preto ani nejestvujú presné štatistiky.

Vláda dala na začiatku volebného obdobia sľub:

„Vláda vytvorí post vládneho splnomocnenca na ochranu slobody náboženstva alebo viery pod Úradom vlády SR, aby naplnila príslušnú deklaráciu NR SR.“

Do dnešného dňa sa však agenda ochrany náboženskej slobody nijako zásadne neposunula. Zdôrazňujem, že úrad splnomocnenca má spadať pod Úrad vlády, na čele ktorého stojí Igor Matovič.

Apelujeme preto na premiéra, aby v tejto veci urýchlene konal.

Podľa OpenDoors USA až 260 miliónov kresťanov zažíva vysoký stupeň prenasledovania v top 50 krajinách s najmenšou náboženskou slobodou. Toto číslo narástlo o 6% oproti roku 2019, čo je alarmujúca správa. Najčastejšou príčinou sú islamský útlak, komunistický autoritársky režim a nábožensky nacionalizmus.

Severná Kórea je najhoršie miesto na život pre kresťanov. Ak kresťana odhalia, pošlú ho do pracovného tábora ako politického kriminálnika alebo ho zastrelia priamo na mieste. Slávenie liturgie je takmer nemožné.

Okrem toho za posledný rok bolo napadnutých až 9 488 kostolov a budov patriacich kresťanom.

Ochrana náboženskej slobody sa však netýka iba kresťanov, ale aj jezídov v Iraku, Rohingov v Mjanmarsku, Ujgurov v Číne a ďalších.

Európska komisia sa rozhodla obnoviť mandát špeciálneho vyslanca EÚ pre ochranu viery a vyznania mimo EÚ. V rokoch 2016 – 2019 tento úrad zastával Ján Figeľ.

Viaceré krajiny vrátane USA a Veľkej Británie sa rozhodli zaviesť úrad vyslanca pre ochranu náboženskej slobody v zahraničí. Slovensko v tejto oblasti zaostáva.

Zároveň je veľkou hanbou, že v krajine, v ktorej sa tri štvrtiny obyvateľstva hlási ku kresťanstvu, nemáme špeciálneho vyslanca pre ochranu náboženskej slobody vo svete vediac, že naši bratia a sestry pre svoju vieru v iných krajinách zomierajú.

Musím tiež zdôrazniť, že táto téma je výsostne ľudsko-právna a žiadna z politických strán by voči nej nemala mať výhrady. Každý má mať právo slobodne hľadať pravdu v otázkach náboženstva.

Veríme, že predseda vlády našej žiadosti vyhovie čím skôr.

Vyzvite predsedu vlády Igora Matoviča, aby zriadil úrad splnomocnenca pre ochranu náboženskej slobody.

Viac informácií:

Uznesenie NR SR z 10. septembra 2019 k ochrane slobody náboženstva alebo viery a pomoci prenasledovaným kresťanom a iným náboženským komunitám vo svete (tlač 1554)

Každý siedmy kresťan žije v krajine, kde je ohrozený pre vieru

Prenasledovanie kresťanov sa zhoršuje. Najviac v Číne

Zdroj obrázka: https://cdn.thediplomatinspain.com/wp-content/uploads/2015/04/iraq5.jpg

----------

Schválil Matúš Hagara

Osoba oprávnená konať s orgánmi verejnej moci: Matúš Hagara; 54, 97225 Diviaky nad Nitricou; nar. 23.9.1996

Podpísať petíciu teraz!

Prosím, vyberte si z nasledujúcich možností:
Vaše informácie spracovávame v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov a Podmienkami používania.CitizenGO bude chrániť vaše súkromie a bude vás priebežne informovať o tejto kampani a podobných iniciatívach. Svojím podpisom zároveň vyjadrujete súhlas s Podmienkami používania a Pravidlami ochrany osobných údajov CitizenGO a súhlasíte s občasným zasielaním e-mailov o našich kampaniach. Kedykoľvek sa môžete odhlásiť.

Žiadame splnomocnenca na ochranu náboženskej slobody

Vážený p. premiér Matovič,

v Programovom vyhlásení vlády sa Vaša vláda zaviazala k vzniku úradu špeciálneho splnomocnenca na ochranu náboženskej slobody vo svete.

Obraciam sa priamo na Vás, pretože úrad splnomocnenca by mal spadať pod Úrad vlády, ktorý riadite Vy.

Najprenasledovanejšou náboženskou skupinou na svete  sú kresťania. Denne je zavraždených pre vieru v Krista približne 8 až 11 kresťanov.

Od posledných parlamentných volieb tak násilne zahynulo približne 1920 až 2640 kresťanov. Každým dňom počet nevinných obetí pribúda. Smutné je, že o vražde niektorých sa vôbec nedozvieme, preto ani nejestvujú presné štatistiky.

Európska komisia sa rozhodla obnoviť mandát špeciálneho vyslanca EÚ pre ochranu viery a vyznania mimo EÚ. Viaceré krajiny sa rozhodli zaviesť úrad vyslanca pre ochranu náboženskej slobody v zahraničí. Slovensko v tejto oblasti zaostáva.

Preto Vás žiadam, aby ste splnili svoj sľub, ktorý ste dali občanom na začiatku volebného obdobia. Nikto nemôže byť prenasledovaný pre svoju vieru. Mali by sme to chápať najmä my, Slováci, po skúsenosti s komunistickým režimom.

Na každom živote záleží.

S pozdravom

[Vaše meno/Vaše jméno]

Podpísať petíciu teraz!

5.963 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 10.000 podpisov.